Община Берковица
 
Община Берковица

 
Рейтинг: 3.00
(1565)
НОВИНИ
ОБЯВИ
Забележителности
Култура
Спорт
АРХИВ
Връзки
Календар

БЛОГ АРХИВ
«« октомври 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Изпрати новина За контакти

НОВИНИ 16:52
« Обратно
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
ПЪРВА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА
Приключи пресконференцията на новия кмет г-жа Каменова за журналисти и граждани.
Присъстваха още заместник-кметът г-жа Гергана Антонова и педседателят на ОбС - Берковица, г-н Петър Якимов.
Днешната дата е избрана, тъй като се навършва един месец от встъпването на новия градоначалник в длъжност.
На срещата бе представена информация за финансовото състояние на Общината към момента, какво предстои от тук нататък и бе даден отговор на зададените въпроси.
Първото, което е поискала г-жа Каменова, е справка за финансовите задължения на Общината. Ето основните цифри:
- 80 000 лева има неразплатени като текущи плащания по фактури;
- 248 000 лева са капиталовите разходи, които стоят неразплатени;
- 135 000 лева трябва да се изплатят към Предприятието за управление на отпадъците;
- 16 400 лева са неразплатените задължения по проекти;
- 16 700 лева има да се изплащат към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Общата цифра е 480 000 лева задължения.
Към Общината има две заведени дела – едното е с ГБС за ремонта на ул. „Петроханска” в с. Бързия и фирма „Комос” ООД гр. София за около 48 000 лева за извършени строително-монтажни работи на Първо основно училище.
Към днешна дата има изпратени две нотариални покани, по които в седемдневен срок трябва да бъдат изплатени задълженията, които са предявени на Общината – от Обединена строителна компания за сумата от 32 000 лева и фирма „Виал” ООД – 23 000 лева.
14 600 лева има задължение към ЧЕЗ, което е изплатено днес частично. Има и около 15 000 лева, които трябва да бъдат изплатени на Регионалното депо в Монтана.
Основно перо на бюджета са Местните данъци и такси. Започнало е активно изпращане на покани към длъжници. До този момент са изпратени 280 покани до физически лица и 40 покани до юридически лица. Било е трудно да бъдат извадени фирмите с неплатени данък сгради и ТБО поради неизползването на реално работещата информационна система на Министерството на финансите. Сключен е договор с Информационно обслужване – Монтана, за да може да бъдат използвани тези данни и съответно да бъдат изпратени покани към длъжниците. За този един месец са събрани 14 900 лева от физически лица и 21 000 лева от юридически. Със старите недобори, които са събрани, общата сума е 35 400 лева. До края на декември ежедневно ще бъде напомняно на гражданите и фирмите за техните задължения, за да бъдат събрани поне 50% от дължимите суми. Това е важно, тъй като от МДТ се издържат общинските дейности.
Въпросът с човешките ресурси също е бил сред първите разгледани. Помолени са и директорите на всички социални заведения да представят справка за служителите и за тези, които са навършили пенсионна възраст. Информация има и директорите са били помолени с едномесечни предизвестия да поканят навършилите възраст за пенсия да излязат в заслужен отдих. Г-жа Каменова изказа своето уважение и благодарност за труда на всички тях, но подчерта, че при тази безработица е неоснователно да се държат на работа и че трябва да се даде възможност на младите да поемат щафетата. Общо 22-ма такива служители има в момента в социалните заведения.
По същата причина с едномесечни предизвестия се освобождават и двама служители на Общината и двама в извънсписъчния състав.
По отношение на общинските мероприятия:

Домашен социален патронаж – около 30 000 лева има неразплатени за продукти и около 4 000 текущи, има хора, които реално не са работели там. В момента на мястото на г-н Тодоров има назначен временно управляващ докато той е в болничен. И там предстои даването на месечни предизвестия за навършилите пенсионна възраст.

Комунални дейности – към настоящия момент задълженията са 126 000 лева. От тях 48 000 лева са към Дезинфекционна станция – Монтана, около 58 000 лева са за гориво и други. Предстои среща в петък след обяд с ръководството, за да се предприемат мерки.

Болницата – поискана е оставката на д-р Викторов, който веднага я е подал. Ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността и проведен конкурс за поста. Задълженията на болницата към момента са 151 000 лева. След проведени разговори с Регионалната здравна инспекция и регионалната здравна каса предстои пребазиране на Детско и Неврологично отделение, като те се преместят в основната сграда. Това ще доведе до оптимизиране на разходите за отопление ( в момента е на ток, защото не са готови документите за пускането на газово отопление) и реални икономии. Това е напълно възможно като база и няма да се налага намаляването на техния капацитет.
Очаква се до края на тази седмица да бъдат готови необходимите документи и схеми за пребазирането на двете отделения в основната сграда. Даваната субсидия от Здравната каса почти на сто процента е отивала за заплати. От юли 2011 г. не са плащани задълженията към ЧЕЗ. Сметката за ток на Пени маркет е към Берковската болница. Те са плащали редовно на болницата своя дял, но парите са отивали за текущи нужди (консумативи, лекарства и т. н.), а не по предназначение.
Г-жа Каменова каза още, че до края на декември ще бъде напълно готов нейният екип. Няма да се правят безпринципни уволнения. Ще бъде потърсена отговорност на хора, за некомпетентна работа, с което е ощетена Общината.
Ще продължи активната работа по проекти, като основно перо за увеличаване на общинския бюджет. Ще бъде запазен културния календар, като Общината е отворена за всякакви нови идеи.
Г-жа Каменова заяви, че очаква добра съвместна работа с всички съветници в името на по-доброто бъдеще на община Берковица.
07 Декември 11, 16:52   


0.2515